X-files
NatashaVaris_©_MariaKalmi_Fotor.jpg

Katso SUUNNITTELIJA peiliin!

SUUNNITTELUTYÖN HINTA

Tein tarjouksen pilottiprojektina. Ihan hävettää kertoa, että ei mennyt se keikka ihan pulkkaan. Törmäsin monessa kohtaa – niin, että otin syyt niskoilleni, kuten ammattitaitoisen tekijän täytyykin osata toimia. Asiakas on aina oikeassa. Vaikka asiakas ilmaisee epäselvästi tarpeensa, on minun tehtäväni ottaa selvää ja kysyä tarkentavia kysymyksiä. Uskon täysin siihen, että meille asetetaan sellaiset ihmiset kohdattavaksi, joita eniten kaipaamme oppiaksemme jotakin uutta ja kiusallista itsestämme.

Projektitarjouksen ja tekemisen innostamana toteutin asiakkaalle paljon muutakin hyödyllistä. Kun projekti läheni loppuaan, tein työtuntilaskelman, joka näytti, että olisi enää hankalaa tehdä lisätunteja projektityön puitteissa.

Loppu hyvin. Asiakas osasi vaatia tarjoukseen kuuluvan elementin ja minä häpeillen pyysin anteeksi, että olin edes ehdottanut moista. Asiakas oli kernaasti ottanut vastaan yli tekemäni luonnokset käyttöönsä, korjauttanutkin niitä, mutta kun hinnasta alettiin neuvotella, asiakas totesi, että ei ollut niitä tilannut.

Laiskuus kangistaa kansan

Oppimistapauksia ovat olleet myös ne lukemattomat tapaamiset, jotka eivät syystä tai toisesta ole johtaneet mihinkään. Oppimiseen käytettynä aikana, kannattaa ajatella, kuin olisi laittanut rahaa pankkiin.

Syynä joskus ovat ihmisten väliset kemiat tai ego, mutta väitän, että 95 % mihinkään johtaneista tapauksista näyttäytyy laiskuutena – sitoutuminen omaan yritykseen on monessa kohtaa hankalaa. Eikä tämä ole kenenkään syy. On hankalaa katsoa peiliin ja todeta, että jotain tarvitsisi tehdä. Mutta vielä harvinaisempaa on tehdä pois ja sitten todeta peilin edessä, että olipa hankalaa. :-)

Laiskuuden takana on häpeä. Emme uskalla tehdä parastamme, sillä pelkäämme ettemme osaa. Ja kun emme osaa, emme uskalla siitä kertoa, ja kun emme kerro, jätämme tekemättä. Häpeä osaamattomuudesta istuu tiukasti. Kuinka sitten voisimme katkaista tämän kierteen? Kuinka mielelläni kertoisin Sinulle, ettei Sinun tarvitse osata, mutta voin opettaa Sinulle. Laita Sinä samalla tavalla hyvä kiertämään ja opeta Sinä minulle.

Lopuksi haluan jakaa vielä tämän OIVALLUKSEN

Olen huomannut, että useimmiten suunnittelutyön hintaa on vaikea laskea etukäteen. Suunnittelijan aivot käyvät 24/7 ja ajastinta on vaikea laittaa päälle. On parempi tehdä kustannusarvio, jonka puitteissa työ aloitetaan ja tehdään. Vielä parempi on sopia ennakkomaksusta, sillä jokainen projekti tapaamisesta laskun maksuun kestää 30–60 päivää. Sinä aikana tekijän on hyvä saada leivän päälle kalaa, että aivot jaksaa – se on reilua.


GRAAFINEN SUUNNITTELIJA NATASHA VARIS VALITSI KIUSALLISEEN TUNNUSTUKSEENSA TARKOITUKSENMUKAISESTI VALOKUVAN ITSESTÄÄN.

#brändi #digitaalisuus #digitalisaatio #FUNtastic #graafinensuunnittelu #hoffice #innostus #konseptointi #markkinointi #motivaatio #oppiminen #organisaatio #painolaatu #painotalo #painotuotteet #seminaari #sisällöntuotanto #slogan #some #somekampanja #sosiaalinenmedia #suunnitteluprosessi #tapahtuma #tarina #tiimi #tulevaisuus #tunne #viestintä #visuaalinensuunnittelu #workshop #yhteistyö #yrittäjä #yritys

Natasha Design Ky